Digitalsamtal

Teste agora Após 7 dias, será cobrado valor integral. Cancele quando quiser.

Sinopse

Podcasten som sätter teknikutvecklingen i ett samhällsperspektiv

Episódios

 • #222 – Så avlastar chattbottar i vården

  #222 – Så avlastar chattbottar i vården

  13/05/2020 Duração: 29min

  I slutet av mars lanserade 1177 en chattbott som svarar på frågor om covid-19. I veckans avsnitt svarar Hans van den Brink på frågor om chattbotten. Han jobbar med digitaliseringsfrågor på Västra Götalandsregionen och ledde utvecklingsarbetet med botten. I samtalet berättar han bland annat om hur chattbottar kan göra nytta i vården och hur de […] The post #222 – Så avlastar chattbottar i vården appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #221 – När AI fattar beslut, hur fördelar vi ansvaret?

  #221 – När AI fattar beslut, hur fördelar vi ansvaret?

  29/04/2020 Duração: 24min

  Veckans gäst är Maria Hedlund, lektor i statsvetenskap, vid Lunds Universitet. Avsnittet handlar om artificiell intelligens och ansvarsfördelning, ett ämne som hon forskar om. Men också om den nya kurs om AI för samhällsvetare som LU för första gången ger till hösten och som hon varit med och tagit fram. Har du synpunkter på samtalet, […] The post #221 – När AI fattar beslut, hur fördelar vi ansvaret? appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #220 – Hur bygger man en modell av verkligheten?

  #220 – Hur bygger man en modell av verkligheten?

  03/04/2020 Duração: 28min

  Runt om i världen försöker forskare förstå corona och hitta sätt att hantera viruset och dess konsekvenser. En del av det arbetet handlar om att skapa modeller av sjukdomen i sig, eller av hur samhället påverkas av det. Frank Dignum, professor vid Institutionen för datavetenskap vid Umeå Universitet, ägnar sig åt det senare. Han leder […] The post #220 – Hur bygger man en modell av verkligheten? appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #219 – Hack The Crisis ska hitta lösningar på utmaningarna från covid-19

  #219 – Hack The Crisis ska hitta lösningar på utmaningarna från covid-19

  30/03/2020 Duração: 17min

  Rädda liv, rädda samhället, rädda näringslivet. Det är målet när Hack The Crisis går av stapeln till helgen. Hackathonet genomförs av DIGG och Hack for Sweden och är ett regeringsuppdrag med målet att hitta lösningar som på många olika plan kan bidra i kampen mot covid-19. Gäst i avsnittet är projektledaren Ann Molin, som bland […] The post #219 – Hack The Crisis ska hitta lösningar på utmaningarna från covid-19 appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #218 – Chalmers nya program ger verktyg för att lösa de stora utmaningarna

  #218 – Chalmers nya program ger verktyg för att lösa de stora utmaningarna

  25/03/2020 Duração: 28min

  Globala System är en ny inriktning för civilingenjörsstudenter på Chalmers. De som till hösten blir de första studenterna på programmet kommer få lära sig hur en verktygslåda bestående av fysisk, matematik, datavetenskap och modellering gör det möjligt att ta sig an stora, systematiska utmaningar. I veckans avsnitt av Digitalsamtal är Martin Nilsson Jacobi gäst. Han […] The post #218 – Chalmers nya program ger verktyg för att lösa de stora utmaningarna appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #217 – USB-stickan som säkrar dina inloggningar

  #217 – USB-stickan som säkrar dina inloggningar

  04/03/2020 Duração: 32min

  Lösenord, detta gissel som alla internetanvändare brottas med. De ska vara svåra – och samtidigt unika. En kravbild som är minst sagt utmanande att leva upp till. Veckans gäst är Stina Ehrensvärd, grundare och vd på Yubico. I ett drygt decennium har företaget varit med och drivit utvecklingen av ett bättre alternativ: USB-stickor för enkelt... The post #217 – USB-stickan som säkrar dina inloggningar appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #216 – När teknik möter juridik och samhälle

  #216 – När teknik möter juridik och samhälle

  26/02/2020 Duração: 36min

  Stefan Larsson är forskare, docent i teknik och social förändring på den tekniska fakulteten vid Lunds Universitet. Just nu ägnar han mycket tid åt artificiell intelligens, hur teknikutvecklingen påverkar samhället och hur den kan och bör regleras – både i sin roll som forskare men också som medlem i olika expertgrupper och utredningar. Och det... The post #216 – När teknik möter juridik och samhälle appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #215 – Möt curl – verktyget du använder varje dag

  #215 – Möt curl – verktyget du använder varje dag

  19/02/2020 Duração: 32min

  Om du inte drar åt det programmeringsnördiga hållet har du antagligen aldrig hört talas om curl. Men med allra största sannolikhet använder du curl varje dag. Programmeringsbiblioteket är en oerhört vanlig byggsten i all mjukvara som skickar och tar emot information över internet. Oavsett om det är mjukvara som finns i mobiltelefoner, datorer, bilar, uppkopplade... The post #215 – Möt curl – verktyget du använder varje dag appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #214 – Vad betyder “skolans digitalisering”?

  #214 – Vad betyder “skolans digitalisering”?

  12/02/2020 Duração: 39min

  Vad betyder egentligen “digitalisering”? Den frågan har Digitalsamtal sökt ett svar på tidigare. Den här veckan är det dags igen, men med en precisering: Vad är egentligen “skolans digitalisering”? Den som får leverera sitt svar på frågan är Micke Kring, IT-pedagog på Årstaskolan i Stockholm. Han tycker bland annat att digitalisering som innehåll i undervisningen... The post #214 – Vad betyder “skolans digitalisering”? appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #213 – “Tänk på digitaliseringen när du borstar tänderna”

  #213 – “Tänk på digitaliseringen när du borstar tänderna”

  05/02/2020 Duração: 43min

  “Tänk på digitalisering när du borstar tänderna!” – det är Robin Teiglands svar när hon får frågan om hur beslutsfattare med fulla kalendrar ska hinna med att fundera på hur deras verksamheter ska använda digital teknik. Robin Teigland är professor i digital transformation vid Chalmers. Jag träffade henne för en intervju för IVA Aktuellt. Och... The post #213 – “Tänk på digitaliseringen när du borstar tänderna” appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #212 – Hur ska vi hantera yttrandefriheten på nätet?

  #212 – Hur ska vi hantera yttrandefriheten på nätet?

  29/01/2020 Duração: 50min

  Med bred marginal är veckans avsnitt det längsta Digitalsamtalet hittills, men så är det också sedan länge ständigt aktuellt och viktigt ämne: Yttrandefrihet på nätet. Gäst är Daniel Westman. Han forskar kring it- och medierätt och jobbar också som rådgivare inom samma ämnesområde. Inledningsvis får han svara på frågan om vad yttrandefrihet egentligen är. Därefter... The post #212 – Hur ska vi hantera yttrandefriheten på nätet? appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #211 – Digitala verktyg en förutsättning för att vården ska utvecklas

  #211 – Digitala verktyg en förutsättning för att vården ska utvecklas

  22/01/2020 Duração: 34min

  Att prata om digitalisering av vården är meningslöst. Det säger Markus Lingman i veckans avsnitt. Han är överläkare och strateg i Region Halland och jobbar bland annat med det som kallas för ”informationsdriven vård”. – Det går inte att bedriva vård idag utan att samtidigt jobba med digitalisering. Ska man utveckla vården måste det göras... The post #211 – Digitala verktyg en förutsättning för att vården ska utvecklas appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #210 – Vi behöver mer digital omtanke

  #210 – Vi behöver mer digital omtanke

  15/01/2020 Duração: 33min

  I 20 års tid har Per Axbom på olika sätt jobbat i it-branschen. Idag är han frilansande konsult, med inriktning på bland annat digitala design och användbarhet. Men han är också författare, och kom förra våren ut med boken Digital omtanke. Och det är vad veckans – och årets första – Digitalsamtal handlar om. Digital... The post #210 – Vi behöver mer digital omtanke appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #209 – Max Schrems om integritet och rätten att ha kontroll på personuppgifter

  #209 – Max Schrems om integritet och rätten att ha kontroll på personuppgifter

  18/12/2019 Duração: 27min

  Note to English speaking listeners: It’s just the short introduction that’s in Swedish! Veckans avsnitt är den sista intervjun från årets upplaga av Internetdagarna. Gäst är Max Schrems, en av konferensens huvudtalare och bland annat känd för ett antal rättsprocesser gentemot Facebook. Samtalet handlar om rätten att själv få bestämma över sin personliga information, med... The post #209 – Max Schrems om integritet och rätten att ha kontroll på personuppgifter appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #208 – Det största säkerhetshålet hittar du i din hjärna

  #208 – Det största säkerhetshålet hittar du i din hjärna

  11/12/2019 Duração: 25min

  Note to English speaking listeners: It’s just the short introduction that’s in Swedish! IT-säkerhet handlar inte om teknik. Åminstone inte bara, och absolut inte i första hand. Det är budskapet från Jenny Radcliffe, en av huvudtalarna på årets Internetdagarna. I sin keynote beskrev hon istället hur hon utnyttjar svagheter hos oss människor när hon testar... The post #208 – Det största säkerhetshålet hittar du i din hjärna appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #207 – Harper Reed om vem som behöver förstå vad

  #207 – Harper Reed om vem som behöver förstå vad

  04/12/2019 Duração: 24min

  Note to English speaking listeners: It’s just the short introduction that’s in Swedish! Precis som förra veckans avsnitt, med danah boyd, är det här samtalet inspelat under Internetdagarna 2019. Gäst den här gången är en annan av huvudtalarna, Harper Reed, som bland annat var teknikchef för Barack Obamas återvalskampanj 2012. Avsnittet tar sin utgångspunkt i... The post #207 – Harper Reed om vem som behöver förstå vad appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #206 – Om data och samhälle, med danah boyd

  #206 – Om data och samhälle, med danah boyd

  26/11/2019 Duração: 31min

  Note to English speaking listeners: It’s just the short introduction that’s in Swedish! Gäst den här veckan är danah boyd, en av huvudtalarna på årets upplaga av Internetdagarna. Hon har bland annat grundat forskningsinstitutet Data & Society. Och det är om data och samhälle som samtalet handlar. Vad data är, hur data påverkar samhället och... The post #206 – Om data och samhälle, med danah boyd appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #205 – Journalisterna och de sociala medierna

  #205 – Journalisterna och de sociala medierna

  20/11/2019 Duração: 33min

  Hur förhåller sig journalisterna till de sociala medierna? Hur har de nya plattformarna förändrat nyhetslogiken? Hur har de påverkat distributionen av nyheter? Det är några av frågorna som Ulrika Hedman svarar på i sin avhandling vid Institutionen för Journalistik, Medier och Kommunikation på Göteborgs Universitet. I veckans avsnitt är hon gäst och berättar mer om... The post #205 – Journalisterna och de sociala medierna appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #204 – Konsulten som en katalysator för digitalisering

  #204 – Konsulten som en katalysator för digitalisering

  13/11/2019 Duração: 36min

  I avsnitt 199 frågade jag er lyssnare om hur digitalisering diskuteras på era arbetsplatser. En av dem som svarade var Joakim Hökegård, på konsultfirman HiQ:s Göteborgskontor. Den här veckan är han gäst i podden, för ett samtal om vad digitalisering är, skillnader och likheter i hur stora och små företag förhåller sig till den och... The post #204 – Konsulten som en katalysator för digitalisering appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

 • #203 – Vad säger forskningen om mobilförbud i skolan?

  #203 – Vad säger forskningen om mobilförbud i skolan?

  06/11/2019 Duração: 37min

  Frågan om ett generellt mobilförbud i svenska skolor återkommer gång på gång i den offentliga debatten. Den här veckan tar Digitalsamtal reda på vad forskningen säger om elevers användning av mobilen i skolan. Gäster är forskarna Anita Grigic Magnusson och Torbjörn Ott. Har du synpunkter på samtalet, frågor eller förslag på vad kommande avsnitt kan... The post #203 – Vad säger forskningen om mobilförbud i skolan? appeared first on Podcasten Digitalsamtal.

página 1 de 12

Informações: