Vingar & Våld - Malmö Kvinnojours Podcast

Sinopse

Ett annat slags samtal kring våld i nära relation från Malmö Kvinnojour. I våldets värld sitter Paula i en ek och pratar med inbjudna gäster. I trädkronan pratar de om utsikten. I trädets rötter pratar de om insikter. Till det läser Paula upp krönikor och dikter om våldets yttre och inre värld - texter skrivna på en svart skrivmaskin av en piprökande madame.Under våren har vi varje månad ett nytt avsnitt med nytt tema och gäst.

Episódios

 • Josefin Åström och Novi Ritm om aktivism

  Josefin Åström och Novi Ritm om aktivism

  21/12/2018 Duração: 50min

  Säsongsavslutningen och det sista avsnittet av Vingar & Våld handlar om aktivism. Josefin Åström berättar om sitt arbete med människor som tvingats fly, om en kursgård i Katalonien, om StreetGäris och om Novi Ritm; den enda uttalat feministiska organisationen i Kirgizistan som främst drivs av unga tjejer, tjejer som brinner för mänskliga rättigheter, jämställdhet och ungas deltagande i samhällslivet. Med på länk får vi höra mer av Satanat Boronbaeva som är med i Novi Ritm: ny rytm på ryska. Madame Eli skriver sin krönika om rytm, om att våldets värld saknar puls och om den egna inre melodin som aldrig tystnar. I avsnittet berättar Josefin berättar bland annat om verktyg som hon gärna lär ut till föreningar och organisationer. Om ni blev intresserade i Malmö, Stockholm eller Göteborg, kontakta henne då på josefin-astrom@hotmail.com. Vill du lyssna på Josefins podd från Kirgizistan så heter den: centralt i periferin

 • Tillsammans är vi starkare - Kulan Organisation

  Tillsammans är vi starkare - Kulan Organisation

  30/11/2018 Duração: 34min

  Avsnittets gäst är Bracha Barad från den feministiska organisationen Kulan Organisation. Med 40 000 medlemmar på Facebook försöker organisationen bland annat sammanföra feministiska röster från alla etniciteter och religioner över hela Israel.  Kulan betyder tillsammans och deras arbete utgår från just det - att tillsammans är vi starkare! 

 • Röster från våldets värld i öster

  Röster från våldets värld i öster

  02/11/2018 Duração: 53min

  I det här avsnittet tar Paula eken över axeln och med Madame Eli i hjärtat beger hon sig till Tel Aviv och till Jerusalem för att bjuda ner gäster till ekens rötter och lyssna på röster om inre frid i våldets värld. Författaren Nir Baram gästar trädkronan och berättar om sin bok A land without borders som beskriver hur han begav sig till östra Jerusalem och till Västbanken för att lyssna på röster från världar han tidigare inte besökt. Det här är ett avsnitt om kreativitetens kraft, den som finns oavsett omständigheter och som kan visa sig genom allt från gatukonst till dans till sång till skrivande. 

 • Om Föregångerskan med Catherine Westling

  Om Föregångerskan med Catherine Westling

  02/10/2018 Duração: 45min

  Ett avsnitt med skådespelaren Catherine Westling som gör monologen vid namn Föregångerskan. Den handlar om en kvinna vid namn Gulli Petrini som levde i början på förra seklet, hon är en av dem som kämpade för kvinnors rösträtt. Madame Eli beskriver hur hon ensam intar scenen när teaterns portar är låsta och hur hon där på en cirkustrapets låter sig svingas i allt mer vågade kast inuti den levande stillhetens höjder.

 • Vid lägerelden med Klara Svalin

  Vid lägerelden med Klara Svalin

  29/08/2018 Duração: 47min

  Klara Svalin är forskare i kriminologi vid Malmö Högskola. Hennes avhandling handlar om polisens riskbedömningar för upprepat våld i nära relationer. Avhandlingen visar att träffsäkerheten i polisens riskbedömningar för upprepat våld är låg, bara något bättre än slumpen.   Genom en uppochnedvänd tratt lyssnar Madame Eli på våldsutsattas berättelser vilket får henne att skriva en text om dragkampen mellan att gå tillbaka och att lämna för gott. 

 • På Liv Död med Stoika Hristova

  På Liv & Död med Stoika Hristova

  19/06/2018 Duração: 01h17s

  Säsongsavslutningen i ett samtal om friheten.   Om olydnaden, trotset, slaveriet, kärleken och Eros.  Om att lämna ett liv för att gå sin egen väg. 

 • Vingar med Virpi Pahkinen

  Vingar med Virpi Pahkinen

  30/05/2018 Duração: 51min

  Under eken pratar Virpi och Paula om friheten under huden. Samtalet slingrar sig hos ormar och spindlar och lyfter med fåglar, den maskerade nåden och dansens virvelvindar. Madame Eli berättar om hennes tatuerade trollslända som får en fråga att flyga.

 • I trädkronan med Lisa Nilsson

  I trädkronan med Lisa Nilsson

  25/04/2018 Duração: 01h12min

  Ett extra långt avsnitt med Lisa Nilsson i ett samtal om metoo, medel till kvinnojourer, defining moments, kvinnogemenskap, dans, njutning och om våra inre rum. Dessutom har Lisa gett oss tillåtelse att spela två av hennes låtar!

 • Om Malmö Kvinnojour och om kraft med Jeanette Berga

  Om Malmö Kvinnojour och om kraft med Jeanette Berga

  28/03/2018 Duração: 40min

  Ett avsnitt om Malmö Kvinnojour och om motståndskraft. I ett rum inuti ekens stam möter Paula vår nya verksamhetsledare Jeanette. I ett annat rum får Madame Eli besök och så har Jason Timbuktu Diakité gett oss låtar kryddade med kraft. 

 • Metoo och #vi sjunger ut med Suzanne Flink 

  Metoo och #vi sjunger ut med Suzanne Flink 

  28/02/2018 Duração: 56min

  I vår säsongspremiär pratar Paula med operasångerskan Suzanne Flink om Metoo; om uppropet #vi sjunger ut och om manifestationskonserten - ett operavrål.  Ett vrål hörs också från avsnittets krönika där Madame Eli bjuder in lyssnaren till en akt ur en pjäs där tystnaden äntligen bryts.   

 • Motståndsrot Intuition med Gunilla Röör

  Motståndsrot & Intuition med Gunilla Röör

  27/12/2017 Duração: 59min

  I säsongsavslutningen berättar Gunilla Röör om sin motståndsrot och om intuition. Vi får höra henne berätta om inspelningen av den norska filmen Engelen, samt om hennes roller som Frida Kahlo och Gertrude Stein. Avsnittets krönika handlar om intuitionens budbärare, om deras sång och om deras varningsvrål. 

 • I trädkronan med Familjen Kaos

  I trädkronan med Familjen Kaos

  25/10/2017 Duração: 01h00s

  Ett avsnitt om motstånd mot våld. Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén berättar om deras tankar bakom arbetet med låten Ta natten tillbaka som de skrev efter det ökade antalet anmälda våldtäkter och sexuella övergrepp på festivaler. Samtalet i trädkronan handlar också om kraften i musik, humor och systerskap. 

 • Ljuständning med Johannes Anyuru

  Ljuständning med Johannes Anyuru

  27/09/2017 Duração: 52min

  Om sin senaste roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, säger författaren och poeten Johannes Anyuru:   – Världen är full av mörker, skuggor och våld. Mitt arbete är inte att rygga undan från det, utan att söka efter hopp och ljus som jag vet finns.   När Paula hörde hans ord bjöd hon honom ner till ekens rötter i ett samtal om att tända ljus i det mörkaste av mörker. Madame Eli berättar i sin krönika hon hur hon målar av minnen som hänger och dinglar framför ögonen och hur hon får dem att dansa i skuggorna av ett ljus. Och så har Laleh gett Vingar & Våld en gåva.

 • Om Narcissism med Caroline van Kimmenade.

  Om Narcissism med Caroline van Kimmenade.

  30/08/2017 Duração: 54min

  Caroline och Paula sitter i ekens trädkrona och pratar (på engelska) om personer med narcissistiska drag, om hur ett förhållande med en narcissist kan vara, om priset att stanna kvar och hur en kan göra för att ta sig därifrån. Madame Elis krönika (på svenska) handlar om narcissisten i skepnad av en gravgrävare. Med sin krumma rygg och en spade som verktyg, låter hen det som en gång var ett kärleksnäste formas om till en grav. På grund av gravgrävarens skicklighet, långsamheten i nedbrytningen och den förrädiska normaliteten, händer det allt för ofta att det tar lång tid innan den som är på väg att bli levande begravd ropar på hjälp. 

 • Narcissism with Caroline van Kimmenade

  Narcissism with Caroline van Kimmenade

  30/08/2017 Duração: 59min

  This is an episode about narcissism with Caroline van Kimmenade.    Vill du lyssna på intervjun i dess helhet så hör du den här.    

 • Själens mörka natt med Stoika Hristova

  Själens mörka natt med Stoika Hristova

  07/06/2017 Duração: 45min

  Ett avsnitt om Florence Nightingale, om familjens förtryck och om blickens förnekelse.

 • I trädkronan med Barbro Sjöqvist

  I trädkronan med Barbro Sjöqvist

  03/05/2017 Duração: 55min

  Ett avsnitt om brott, bevis och bemötande

 • Den egna viljan med Emil Jensen

  Den egna viljan med Emil Jensen

  05/04/2017 Duração: 43min

  Ett avsnitt om den egna viljans kraft och om fantasins nödvändighet. 

 • I trädkronan med Ulrika Rogland

  I trädkronan med Ulrika Rogland

  01/03/2017 Duração: 44min

  Ett avsnitt om utsikten över våldets värld. Och en självbiografi.

 • Ett eget rum med Eric Schüldt

  Ett eget rum med Eric Schüldt

  01/02/2017 Duração: 46min

  Ett avsnitt om påminnelser. Om det som finns oavsett yttre omständigheter.  

página 1 de 2

Informações: