Sinopse

Från 2010. Storstadsdjungeln handlar om stan ur djurens perspektiv och oavsett hur mycket vi än jagar dem så märker vi att livet alltid hittar en väg att anpassa sig. Ansvarig utgivare: Cecilia Bodström

Episódios

 • En stad för alla stadsbor

  En stad för alla stadsbor

  21/07/2010 Duração: 27min

  Det är dags för final för Storstadsdjungeln. I tre program har vi undersökt hur citydjuren anpassat sig för ett liv i storstan. Hanna Hellquist har krypit i kloaker under Göteborg, spanat på råttor i Vasaparken, sett nyfödda citykaniner födas på ett skrotupplag och parande tornfalkar i stenöknen på Riddarholmen. Nu vänder vi på frågan. I sista delen av Storstadsdjungeln ställer sig Hanna Hellquist frågan hur staden kan anpassa sig efter djuren? Hör om övergångsställen för igelkottar och ekodukter som hjälper grodor att korsa motorvägen. Vi träffar Eva på viltjouren - Sveriges enda akutmottagning för stadsdjur. Dessutom beger vi oss till Malmö stad för att spana på vilda exotiska sköldpaddor som lärt sig överleva i vallgravar och parkdammar.

 • Citykaniner och hånglande tornfalkar

  Citykaniner och hånglande tornfalkar

  14/07/2010 Duração: 27min

  I Tyskland har forskare noterat att vissa stadsfåglar börjat härma mobiltelefonsignaler och billarm och även här hemma i Sverige har urbana fåglar förändrat sin sång för att höras i stadens intensiva ljudbild. I Storstadsdjungelns tredje avsnitt tittar vi närmare på hur djuren anpassat sig till ett liv i storstan. Vi ser livet börja på en ny kula i den urbanaste av miljöer. På ett skrotupplag bland maskrosor och betong sover några nyfödda citykaniner sked på ett bolster av isoleringsludd. Vi går på stadssafari med biologen Lars-Åke Janzon och hittar den exotiska dvärgspindeln som bara finns på en enda plats i Sverige: nere i Kungsträdgårdens tunnelbana. Och så bjuder Hanna Hellquist på hånglande tornfalkar mitt i stenöknen på Riddarholmen.

 • Urbaniserade rådjur och fladdermussafari

  Urbaniserade rådjur och fladdermussafari

  07/07/2010 Duração: 27min

  Hanna Hellquist besöker frontlinjen där staden och naturen möts och där nya citydjur knackar på dörren och vill in i värmen, lockade av det urbana livets frestelser. Till många villaägares stora förtret. Förläggaren Svante Weyler för dagbok om sin kamp mot de urbaniserade rådjur som härjar i hans älskade och hårt tuktade trädgård. Han har blivit en ofrivillig grindvakt i kampen för kulturen, mot naturen i Enskede. Vi tittar på en av stadens bästa överlevare: stadsduvan, som pickar bland övergivna pommes frites och gamla p-piller kartor. För stadsduvan är citykärnan inte torg och husfasader, utan ett gigantiskt klipplandskap fullt av läckerheter. Du får också träffa Tina-Marie Quiberg är naturfilmare med en särskild passion för just stadsduvan. Till skillnad från Svante Weyler gör hon ingen uppdelning av natur och kultur utan ser allt som en enda livsform. Och så blir det fladdermusspaning i sommarnatten. Hanna Hellquist tar med sig ficklampan och en ultradetektor för att se Nattens svala vakna till liv.

 • Stadens mest ovälkomna invånare

  Stadens mest ovälkomna invånare

  30/06/2010 Duração: 26min

  Det sägs att var du än vänder dig i staden är du aldrig mer än tre meter från en råtta. Men trots att råttan är vårt vanligaste däggdjur så finns det knappt någon forskning alls om dessa smarta överlevare. Att råttor äter sopor visste du kanske. Men vad föredrar råttan bland soporna när den får välja? Och är det sant att råttor kan rusa åtta våningar upp i fastigheter och dyka upp i våra toalettstolar? Följ med Hanna Hellquist i jakten på den stadsboende brunråttans själ. Vi går på råttspaning i Vasaparken i skymningen tillsammans med länspolismästaren och råttälskaren Carin Götblad och vi följer med Anticimex ned i kloakerna under Göteborg för att komma i närkontakt med de riktigt stora 25 centimetersråttorna. Vi bekräftar myterna du hoppades skulle vara urbana vandringssägner och vi berättar varför råttan blivit storstans kanske smartaste djur. Glöm inte ficklampan!

Informações: