Sbs Macedonian -

Informações:

Sinopse

Listen to interviews, features and community stories from the SBS Radio Macedonian program, including news from Australia and around the world. - , , .

Episódios

 • Празнувањето на Велигден без ограничувања

  Празнувањето на Велигден без ограничувања

  29/04/2021 Duração: 10min

  "Заблагодарувам на Бога оти оваа година, ете, беше милостив кон нас и ќе ни дозволи нормална прослава на Велигден, за разлика од ланската година кога црквите беа празни", отец Владо Недески, парохиски свештеник во МПЦ "Св Петка" во Сиднеј

 • Вести на СБС на македонски 29 април 2021

  Вести на СБС на македонски 29 април 2021

  29/04/2021 Duração: 11min

  SBS News in Macedonian 29 April 2021

 • Homeland report 29 April 2021 - Извештај од Македонија 29 април 2021

  Homeland report 29 April 2021 - Извештај од Македонија 29 април 2021

  29/04/2021 Duração: 09min

  Homeland report 29 April 2021 - Извештај од Македонија 29 април 2021

 • Economic recovery at risk if pre-pandemic migration levels not restored - Економското закрепнување доведено во опасност доколку не се обнови нивото на миграција како пред пандемијата

  Economic recovery at risk if pre-pandemic migration levels not restored - Економското закрепнување доведено во опасност доколку не се обнови нивото на миграција како пред пандемијата

  29/04/2021 Duração: 10min

  Economists are calling for the government to let migrants into Australia as soon as it's safe to do so, saying there will be significant financial consequences if the country fails to restore its intake to pre-pandemic levels.  A new study has found a drop in migration as a result of COVID-19 will see a loss of 1.1 million people in Australia's population over the next decade.  - Економистите ја повикуваат владата да ги пушти мигрантите во Австралија веднаш штом ќе биде безбедно да го сторат тоа, велејќи дека ќе има значителни финансиски последици ако земјата не успее да ja врати миграцијата на нивоата пред пандемијата.   Една нова студија откри дека падот на миграцијата како резултат на КОВИД-19 ќе овозможи загуба од 1,1 милиони луѓе во популацијата на Австралија во следната деценија.

 • Извештај од Македонија 28 април 2021

  Извештај од Македонија 28 април 2021

  28/04/2021 Duração: 08min

  Homeland report

 • Вести на СБС на македонски 28 април 2021

  Вести на СБС на македонски 28 април 2021

  28/04/2021 Duração: 11min

  SBS News in Macedonian 28 April 2021

 • Од навивач до првотимец во својот омилен клуб

  Од навивач до првотимец во својот омилен клуб

  28/04/2021 Duração: 05min

  Од навивач како дете, па преку фудбалската академија Стефан Чолаковски успеа да го оствари својот сон да заигра за својот омилен клуб Мелбурн Сити. Стефан сака долго време да биде дел од клубот од Мелбурн но и да го облече дресот на фудбалската репрезентација на Македонија.

 • Вести на СБС на македонски 27 април 2021

  Вести на СБС на македонски 27 април 2021

  27/04/2021 Duração: 12min

  SBS News in Macedonian 21 April 2021

 • Expert warns emergency medicine in worst state for decades - Експерт предупредува дека одделенијата за итна помош се во најлоша состојба досега

  Expert warns emergency medicine in worst state for decades - Експерт предупредува дека одделенијата за итна помош се во најлоша состојба досега

  27/04/2021 Duração: 05min

  Australia’s emergency medical services are at crisis point, according to doctor and ambulance unions. Health workers say emergency departments are routinely at capacity and paramedics are waiting hours for patients hand overs. - Австралиските служби за итна медицинска помош се наоѓаат во кризна точка, според синдикатите на лекари и брза помош. Здравствените работници велат дека одделите за итни случаи рутински работат до капацитет, а болничарите чекаат со часови да ги предадат пациентите на болниците.

 • Helpline urges people not to let debts spiral out of control - Помошната линија Helpline ги повикува луѓето да не дозволуваат долговите да излезат од контрола

  Helpline urges people not to let debts spiral out of control - Помошната линија Helpline ги повикува луѓето да не дозволуваат долговите да излезат од контрола

  27/04/2021 Duração: 07min

  Following the end of a number of key government stimulus packages last month many Australians now have less money to make ends meet. A number of not-for-profit organisations are urging consumers to tackle their debt problems before they spiral out of control via a free and confidential advice line. - Голем број непрофитни организации ги повикуваат луѓето да се справат со своите должнички проблеми пред да излезат од контрола преку бесплатната и доверлива линија за совети National Debt Helpline.

 • Извештај од Македонија 26 април 2016

  Извештај од Македонија 26 април 2016

  26/04/2021 Duração: 08min

  Homeland Report 26 April 2016

 • Вести на СБС на македонски 26 април 2021

  Вести на СБС на македонски 26 април 2021

  26/04/2021 Duração: 12min

  SBS News in Macedonian 26 April 2021

 • Migrant communities are disproportionately affected by gambling harm - Мигрантските заедници несразмерно погодени од штетата на коцкањето

  Migrant communities are disproportionately affected by gambling harm - Мигрантските заедници несразмерно погодени од штетата на коцкањето

  26/04/2021 Duração: 05min

  Public submissions for Victoria’s Royal Commission into Crown casino are about to close .. and anti-gambling advocates fear stories from non-English speaking communities are yet to be told. They say no consultation has happen with the state’s ethnically and linguistically diverse populations, and as such the submissions deadline should be extended - Рокот за јавни поднесоци за Кралската Kомисија на Викторија во казиното Краун е пред затворање а застапниците против коцкањето стравуваат дека сé уште нема да бидат кажани приказните од заедниците од не-англиско говорно потекло. Тие велат дека не се случиле никакви консултации со етнички и јазично различни населенија во државата, и како такво, рокот за поднесување треба да се продолжи.

 • Обука за препознавање на семејно насилство

  Обука за препознавање на семејно насилство

  23/04/2021 Duração: 06min

  Најголемите компании за пијалоци во Австралија, Dan Murphy и BWS, започнаа со обука на своите 28 илјади вработени за подигнување на свеста за семејното насилство

 • Government will cut back inbound flights from India - Владата ќе ги намали авионските летови од Индија до Австралија

  Government will cut back inbound flights from India - Владата ќе ги намали авионските летови од Индија до Австралија

  23/04/2021 Duração: 07min

  The government has announced it will reduce flights from India into Australia over concerns about the spread of COVID-19 in the country's hotel quarantine system. The comments come after the national cabinet meeting, which also confirmed the Pfizer vaccine will not be available to people over 50. - Владата најави дека ќе ги намали летовите од Индија до Австралија поради загриженоста од ширењето на КОВИД-19 во системот за карантин во хотелите во земјата.  Коментарите доаѓаат по состанокот на националниот кабинет, кој исто така потврди дека вакцината Фајзер нема да биде достапна за луѓе над 50 години.

 • Homeland report 23 April 2021 - Извештај од Македонија 23 април 2021

  Homeland report 23 April 2021 - Извештај од Македонија 23 април 2021

  23/04/2021 Duração: 08min

  Homeland report 23 April 2021 - Извештај од Македонија 23 април 2021

 • SBS News in Macedonian 23 April 2021 - SBS Вести на македонски 23 април 2021

  SBS News in Macedonian 23 April 2021 - SBS Вести на македонски 23 април 2021

  23/04/2021 Duração: 11min

  SBS News in Macedonian 23 April 2021 - SBS Вести на македонски 23 април 2021

 • The Australian Macedonian migrant experience in Nick Anastasovskis latest book - Pecalbar Down Under - Pecalbar Down Under- нова книга на Ник Анастасовски

  The Australian Macedonian migrant experience in Nick Anastasovski's latest book - 'Pecalbar Down Under' - 'Pecalbar Down Under'- нова книга на Ник Анастасовски

  22/04/2021 Duração: 09min

  Dr. Nick Anastasovski traces the courageous journey of the Macedonian migrant to Australia in the 20th century in search of economic security, political and religious certainty and adventure.  - Во својата најнова книга ‘Pecalba Down Under’ Др. Ник Анастасовски ги следи патешествијата на македонскитe мигранти во Австралија, кои поради политичките и економските притисоци во Македонија при крајот на 19тиот и почетокот на 20тиот век, биле принудени да ја решаваат својата егзистенција надвор од границите на татковината.

 • Homeland Report 22 April 2021 - Извештај од Македонија 22 април 2021

  Homeland Report 22 April 2021 - Извештај од Македонија 22 април 2021

  22/04/2021 Duração: 08min

  Homeland Report 22 April 2021 - Извештај од Македонија 22 април 2021

 • SBS News in Macedonian 22 April 2021 - Вести на СБС на македонски 22 април 2021

  SBS News in Macedonian 22 April 2021 - Вести на СБС на македонски 22 април 2021

  22/04/2021 Duração: 13min

  SBS News in Macedonian 22 April 2021 - Вести на СБС на македонски 22 април 2021

página 1 de 13